Echipamente de Vopsit

Mai eficient cu linii de finisare

Dezvoltarea continuă a industriei lemnului, posibilitatea finanțării din fonduri europene, dorința de mai mult și mai bine, fac producătorul român să treacă la nivelul următor, adică la investiția în tehnologie. Din punct de vedere al finisării, tehnologie înseamnă utilaje și sisteme de aplicare a materialelor mai bune și mai performante. Pentru cei care, pe langă performanță își doresc și un mediu de lucru curat și sănătos, investiția în linii de finisare este cea mai bună soluție.

linii de finisare
sursa foto: renatolusa.it

Liniile de finisare sunt ansambluri din mai multe unități care permit finisarea pieselor de mobilier fără să mai fie transpotate manual de la o etapă la alta. O astfel de linie de finisare poate cuprinde: partea de șlefuire în alb și desprăfuire, cea de aplicare a materialului de finisare, uscătoare, sisteme de întoarcere a pieselor, partea de șlefuire între straturi, benzi transportoare.

Aceste linii de finisare pot fi parțial sau total capsulate. O linie cu foarte bune rezultate, atât din punct de vedere al reducerii timpului de lucru, cât și al reducerii emisiei de compusi organici volatili (COV) este cea cu uscare în UV.

Materialele care se aplică cu astfel de linii pot fi atat pe bază de solvenți cât și hidrodiluabile, dar liniile nu sunt identice. În cazul aplicării produselor hidrodiluabile, partea de uscare înainte de intrarea sub lămpile UV este mai lungă, pentru că apa are nevoie de un timp mai lung pentru a se evapora. Lungimea tunelului de uscare este stabilită de producatorul liniei, în urma discuției cu furnizorii de materiale de finisare.

linii de finisare
sursa foto: sofitnet.it

Liniile de finisare sunt sisteme specifice. Se formează în funcție de specificul producției și de tehnologiile care pot fi aplicate. Și mai ales după ce clientul a explicat foarte bine ceea ce vrea să obțină și ce materiale de finisare va folosi. De aceea, conlucrarea între beneficiar, furnizorul de utilaje, furnizorul de materiale de finisare și producătorul liniilor de finisare este foarte importantă.

Nu o să existe niciodată o mașină de aplicat cu valț încorporată într-o linie care finisează obiecte pofilate.

Aplicarea materialelor de finisare pe o linie automată se face cu roboți de pulverizare, valțuri, mașini de turnare.

Roboții au mai multe capete de pulverizare care aplică materialul printr-o mișcare de rotație sau una de „înainte-înapoi” perpendicular pe piesă. Spațiul unde are loc pulverizarea este capsulat și nu există pierderi de material în  afara incintei de lucru. Majoritatea roboților au în dotare fotocelule care determină pornirea pulverizării în momentul în care piesa ajunge în raza de acțiune a capetelor de pulverizare și o oprește atunci când piesa iese din acest câmp, reducând astfel pierderile.

linii de finisare
sursa foto: ceflafinishinggroup.com

Mașinile de turnare permit aplicarea unei cantități mari de material pe suprafața piesei, dintr-o singură trecere. Este un mod de aplicare în care pierderile sunt mult reduse, dar care nu poate fi folosit pentru piese mai elaborate. Mașinile de turnat erau foarte folosite înainte, acum sunt folosiți foarte mult roboții de pulverizare și aplicarea cu valțuri (când forma pieselor o permite).

linii de finisare
sursa foto: giardinagroup.com

Spuneam că la început, liniile de pulverizare au mașini de șlefuit în alb. Pe lângă o calitate foarte bună a șlefuirii în alb, aceste unități păstrează și un mediu de lucru foarte curat. Ele sunt legate la sistemele de exhaustare, iar praful rezultat în urma șlefuirii este evacuat imediat. Același lucru se întâmplă și la partea de șlefuire între straturi.

linii de finisare
sursa foto: sofitnet.it

Este necesară o linie de finisare atunci când se face producție de serie, când e nevoie de productivitate și de reproducerea perfectă și continuă a caracteristicilor.

Dacă vă doriți un spațiu de lucru curat, dar produceți mobilă la comandă sau mobilier antichizat, unde manopera este foarte apreciată, atunci nu aveți nevoie de linii de finisare. Vă sunt necesare sisteme de aplicare performante adaptate profilului de producție și un sistem de exhaustare foarte bun.

 

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter