Echipamente de Vopsit

Liniile de finisare automatizate aduc performanță și un mediu de lucru curat

Dezvoltarea continuă a industriei lemnului, posibilitatea finanțării din fonduri europene, dorința de mai mult și mai bine fac producătorul român să treacă la nivelul următor, adică la investiția în tehnologie. Din punct de vedere al finisării, tehnologie înseamnă utilaje și sisteme mai bune și mai performante de aplicare a materialelor. Pentru cei care își doresc și un mediu de lucru curat și sănătos pe lângă performanță, investiția în linii de finisare este cea mai bună soluție.

linii de finisare
sursa foto: renatolusa.it
Ce sunt liniile de finisare automatizate

Liniile de finisare automatizate sunt ansambluri din mai multe unități care permit finisarea pieselor de mobilier fără să mai fie transportate manual de la o etapă la alta. O astfel de linie de finisare poate cuprinde: partea de șlefuire în alb și desprăfuire, cea de aplicare a materialului de finisare, uscătoare, sisteme de întoarcere a pieselor, partea de șlefuire între straturi, benzi transportoare.

Liniile de finisare automatizate sunt sisteme specifice. Se formează în funcție de specificul producției și de tehnologiile care pot fi aplicate. Și mai ales după ce clientul a explicat foarte bine ceea ce vrea să obțină și ce materiale de finisare va folosi. Nu o să existe niciodată o mașină de aplicat cu valț încorporată într-o linie care finisează obiecte pofilate. De aceea, conlucrarea între beneficiar, furnizorul de utilaje, furnizorul de materiale de finisare și producătorul liniilor de finisare este foarte importantă.

Liniile de finisare sunt necesare când producția este de serie, când productivitate este foarte importantă, produsele trebuie să fie întotdeauna identice.

Șlefuirea automată a lemnului

Șlefuirea în alb pe mașini speciale este foarte bine făcută și păstrează un mediu de lucru foarte curat. Mașinile sunt legate la sistemele de exhaustare, praful rezultat în urma șlefuirii fiind evacuat imediat. Același lucru se întâmplă și la partea de șlefuire între straturi. Mai multe despre șlefuirea lemnului pe mașini speciale găsiți aici.

linii de finisare
sursa foto: sofitnet.it
Linii de finisare cu uscare în UV

Aceste linii de finisare pot fi parțial sau total capsulate. O linie cu foarte bune rezultate, atât din punct de vedere al reducerii timpului de lucru, cât și al reducerii emisiei de compuși organici volatili (COV) este cea cu uscare în UV.

Materialele care se aplică cu astfel de linii pot fi atat pe bază de solvenți cât și hidrodiluabile, dar liniile nu sunt identice. În cazul aplicării produselor hidrodiluabile, partea de uscare înainte de intrarea sub lămpile UV este mai lungă, pentru că apa are nevoie de un timp mai lung pentru a se evapora. Lungimea tunelului de uscare este stabilită de producătorul liniei în urma discuției cu furnizorii de materiale de finisare.

linii de finisare
sursa foto: sofitnet.it
Aplicarea materialelor de finisare

Aplicarea materialelor de finisare pe o linie automată se face cu roboți de pulverizare, valțuri, mașini de turnare.

Roboții au mai multe capete de pulverizare care aplică materialul printr-o mișcare de rotație sau una de translație perpendicular pe piesă. Spațiul unde are loc pulverizarea este capsulat și nu există pierderi de material în afara incintei de lucru. Majoritatea roboților au în dotare fotocelule care determină pornirea pulverizării în momentul în care piesa ajunge în raza de acțiune a capetelor de pulverizare și o oprește când piesa iese din acest câmp, reducând astfel pierderile.

linii de finisare
sursa foto: ceflafinishinggroup.com

Mașinile de turnare permit aplicarea unei cantități mari de material pe suprafața piesei dintr-o singură trecere. Este un mod de aplicare în care pierderile sunt mult reduse, dar care nu poate fi folosit pentru piese mai elaborate. Mașinile de turnat erau foarte folosite înainte, dar acum au fost înlocuite de roboți de pulverizare și aplicarea cu valțuri (când forma pieselor o permite).

linii de finisare
sursa foto: giardinagroup.com

Dacă doriți un spațiu de lucru curat, dar produceți mobilă la comandă sau mobilier antichizat personalizat, unde manopera este foarte apreciată, nu aveți nevoie de linii de finisare. Vă trebuie sisteme de aplicare performante adaptate profilului de producție și un sistem de exhaustare foarte bun.

Sper să considerați utile infotmațiile de mai sus. Ca de obicei, completările sunt binevenite. Iar dacă aveți întrebări sau neclarități, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Sigur voi răspunde.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian