Cum Să... Finisare DIY Tehnici de Finisare

Cum să reproduci identic o culoare sau un efect pe lemn

De multe ori reprezentanții fabricilor cu care lucrez, dar nu numai ei, vor să-i ajut să copieze un finisaj pe care l-au văzut într-o revista, la un târg sau la o firmă concurentă. Unii dintre ei au nevoie de ajutor pentru clienții lor. De exemplu, clientul are montat deja un parchet laminat cu un anumit finisaj și își dorește reproducerea lui pe treptele din lemn ale scării interioare. De fiecare dată le spun că finisajul poate fi reprodus, că materialele și tehnologia nu sunt o problemă, dar s-ar putea să apară probleme din cauza suportului lemnos pe care se face finisarea. Chiar dacă finisajul este reprodus identic pe o mostră, aspectul final poate fi foarte diferit de ce își doresc deoarece natura suportului lemnos, culoarea, felul cum este tăiat lemnul, pregătirea lui înainte de finisare au o influență foarte mare asupra rezultatului.

reproducerea unui finisaj
Diferite esente de lemn
sursa foto: mmtoolsparts.com

Există diferențe de aspect între foioase și rășinoase, chiar dacă au același finisaj

Ca să înțelegeți mai bine ce spun, vă dau câteva exemple. Să spunem că finisajul ce urmează să fie reprodus este pe lemn de stejar iar lemnul disponibil este cel de molid (rășinoase, în general).

Chiar dacă se reproduce culoarea identic cu ajutorul unui spectofotometru, efectul va fi total diferit, mai ales în cazul finisajului transparent. Stejarul este un lemn mai închis la culoare, spre gri, este dur și are pori. Molidul este mai gălbui, fără pori și este lemn de esență mai moale.

Baițul aplicat pe lemnul de brad va fi absorbit în profunzime și va scoate în evidență desenul natural al lemnului, ceea ce va face rezultatul foarte diferit de cel de pe mostra de stejar. Nu vor exista nici pori marcați vizibil. Chiar dacă este un colorant uniformizant, cum este cel din imaginile de mai jos, tot nu reușește să elimine diferențele. Nici dacă finisajul este pigmentat nu se rezolvă problema. Într-adevăr, diferențele se vor estompa puțin, dar rezultatul final va fi la fel de diferit.

reproducerea unui finisaj
Impregnant exterior pe lemn de stejar
reproducerea unui finisaj
Impregnant exterior pe lemn de molid

Culoarea finală este influențară de culoarea naturală a lemnului

Dacă este greu de găsit lemn de aceeași esență se poate încerca copierea pe esențe asemănătoare. De exemplu, ajustând culoarea, se poate obține efectul de pe mostra de stejar pe frasin sau gorun, adică esențe tari, cu pori mari comasați în zona de lemn târziu.

Culoarea trebuie ajustată pentru că, așa cum se vede în imaginea de mai jos, ea este influențată de culoarea naturală a lemnului. Pe cele cinci specii de lemn – stejar (oak), arțar (maple), cireș (cherry), mahon (mahogany) și nuc (walnut) – este aplicat același baiț. Cu toate că baițul este uniformizant, ceea ce atenuează diferențele dintre specii, tot se poate vedea diferența dintre ele.

Diverse esente, acelasi bait sursa foto: gunsbase.com
Diverse esente, acelasi bait
sursa foto: gunsbase.com

Dispunerea, mărimea și forma porilor influențează rezultatul

Există situații în care lemnul este de esență tare, are culoare asemănătoare, are și pori, dar aceștia sunt diferiți. Și în acest caz este greu să se reproducă finisajul, mai ales dacă baițul sau patina îi marchează. Este cazul lemnului de stejar comparativ cu cel de fag. Niciodată nu se va putea copia efectul obținut pe lemnul de stejar pe cel de fag.

Fagul are pori mici și răspândiți pe toată suprafața, făcând un desen total diferit de cel al stejarului.

reproducerea unui finisaj
Stejar
sursa foto: wood-database.com
reproducerea unui finisaj
Fag
sursa foto: wood-database.com

Influența modului de tăiere asupra aspectului final al finisajului

Diferențe mari pot apărea și folosind aceeași esență de lemn. Dacă tăierea s-a făcut diferit, lemnul va avea un alt desen natural. Să luăm tot exemplul stejarului. Dacă finisajul original este făcut pe un lemn cu tăiere tangențiala (fladere), el nu va putea fi reprodus pe unul cu taiere radială (friz).

Reproducerea este și mai dificilă dacă porii sunt marcați cu patine.

reproducerea unui finisaj
Marcare pori (stejar cu taiere tangentiala)
sursa foto: Revista din Lemn
reproducerea unui finisaj
Patinare pori (stejar cu tăiere radială)

Reproducerea efectului de pe lemn structurat

Dacă finisajul ce trebuie reprodus este făcut pe un lemn structurat, tot structurat trebuie să fie și cel pe care va fi aplicat. În momentul în care lemnul este structurat, baițul este absorbit și se așază altfel, șlefuirea între straturi va scoate altfel în evidență desenul, iar patina, dacă este folosită, va avea un alt efect comparativ cu un lemn masiv normal, fără structurare. În cazul lemnului structurat, straturile de baiț și patine se vad 3D, pe când în cazul suprafețelor normale, totul se întâmplă în plan, fără efectul așteptat.

Dacă reproducerea se face pe panou furniruit, nici nu se pune problema de structurare, care se face doar pe lemn masiv sau furnire groase (blinduri). Pe panou furniruit, din cauza grosimii foarte mici a furnirului (furnire estetice), structurarea nu se poate face. La periere cu o perie de sârmă a furnirului se va obține doar o suprafață zgâriată mai profund, dar finisajul pe un astfel de suport nu va avea nici o legătură ce cel inițial.

reproducerea unui finisaj
Lemn structurat
reproducerea unui finisaj
Comparatie lemn normal-lemn structurat

Copierea pe lemn a culorii parchetului laminat

Dădeam exemplu la început de persoanele care vor ca treptele din lemn ale scărilor să semene cu parchetul laminat. Aici este întotdeauna o problemă pentru că este vorba de un desen care trebuie să semene cu un finisaj pe lemn. Pentru că ceea ce vedem la parchetul laminat este un desen pe o hârtie făcut la imprimantă. Iar dacă acel desen arată ca un parchet antichizat, cu patine culori suprapuse, atunci este și mai greu.

Un astfel de finisaj se poate obține doar pe lemn structurat, iar parchetul laminat este drept, fără nici cea mai mică denivelare. De aceea este bine să i se spună clientului, încă de la început, de ce va fi imposibil ca treptele din lemn să semene perfect cu parchetul laminat.

reproducerea unui finisaj
Parchet laminat
sursa foto: spectrumonsitesolutions.com
reproducerea unui finisaj
Scara lemn, parchet laminat
sursa foto: interiorpatio.com

Cum trebuie copiat un finisaj pentru a nu avea surprize

Dacă doriți să copiați un finisaj, încercați să faceți mai întâi o mostră pe o bucată mică din lemnul pe care-l veți folosi. Astfel veți știi încă de la început care va fi rezultatul final. Când mi se cere să reproduc un finisaj, spun întotdeauna să mi se aducă și bucăți din lemnul care va fi folosit. Pentru că altfel risc ca diferența dintre ce am obținut eu și ce se va obține în fabrică să fie foarte mare.

Reproducerea unui finisaj se face pe aceeași esență de lemn, cu același mod de tăiere și pregătire ca și cel pe care va fi folosit. Altfel se va obține ceva asemănător și nu un efect identic. Pentru cei care colorează frecvent lemnul, toate cele de mai sus par de la sine înțeles. Dar ceilalți nu au de unde cunoaște aceste amănunte. De aceea este bine să fie informați din vreme pentru a nu exista probleme la final.

 

Sper să considerați utile informațiile de mai sus. Ca de obicei, completările sunt binevenite. Iar dacă aveți întrebări sau neclarități, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Sigur voi răspunde.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomână