Bife-Sim Mașini și Scule

6 variante diferite de aplicare a cantului pe aceeași mașină de căntuit – seria Lumina de la Holz-Her

Una dintre vedetele târgului BIFE-SIM de anul acesta a fost mașina de aplicat cant. Prelucrarea panourilor derivate din lemn (PAL, MDF) pentru obținerea mobilei este o parte importantă a industriei de profil. Mulți dintre cei care accesează fonduri, fac sau își doresc să facă astfel de mobilier. Pentru a produce eficient și de calitate este nevoie de utilaje performante. Mașinile care asigură prelucrarea cu pierderi minime, fluidizează fluxul și asigură calitatea finală a prelucrărilor sunt CNC-urile cu tehnologia nesting și mașinile de aplicat cant performante. O astfel de mașină de aplicat cant – Lumina 1594 a producătorului german Holz-Her – am văzut în standul EET. Ceea ce aduce nou este posibilitatea de a avea, pe aceeași mașină, șase variante diferite de aplicare a cantului. Despre aceste posibilități am discutat la târg cu Alexandru Neumann, general manager East European Trade (EET), iar rezumatul discuției îl aveți mai jos.

Informațiile complete din site dau o imagine de ansamblu despre performanțele mașinilor

Înainte, vreau să remarc infomațiile complete și complexe ce pot fi găsite pe site-ul eet.ro. Sunt una dintre persoanele care își ia informația și din site-uri, atât autohtone cât și străine. La EET am găsit informații despre dotările mașinii, noutățile pe care le aduce Holz-Her și plusurile pe care le poți obține cu acest utilaj integrat în fluxul de producție.

Seria Lumina conține mașini de căntuit diferențiate prin dimensiuni și dotări. Sunt mașini caracterizate prin flexibilitate și prin căntuiri de calitate. Unitatea de comandă edge control cu ecran tactil permite o utilizare simplă și intuitivă. Prin selectarea programului, mașina poate fi reechipată fără deschiderea capacului, fiind pregătită imediat pentru producție.

Mașinile sunt dotate cu sistemele Ltronic și Glue Jet pentru aplicarea cantului cu sau fără laser. Schimbarea sistemelor se face ușor și simplu, lucru pe care l-am remarcat la demonstrația din târg. Datorită acestor sisteme, mașinile de aplicat cant din seria Lumina au 6 posibilități de aplicare a cantului: cartuș de adeziv, granule de adeziv, adeziv PUR , adeziv EVA, cu laser și fără laser.

mașina de aplicat cant

Sistemul Glue Jet XL

Despre el nu am reușit să vorbim la târg. Ne-am concentrat pe Glue Jet simplu, cel care folosește cartușul de 300 de grame. Cu ajutorul variantei XL se pot prelucra cartușe de adeziv de 2 kg pe care le găsiți în mod obișnuit în comerț. Utilizarea lor este avantajoasă datorită prețului mai bun. Nu este, însă, rentabil, dacă (pe an) consumul de adeziv este mai mic de 500 kg, adică sub 400 de ml de cant lipiți zilnic. Timpul de încălzire al batonului este la fel de scurt ca și în cazul Glue Jet, de doar 3 minute.

Folosirea batoanelor de adeziv PUR și a sistemelor Glue Jet păstrează mașina curată, încălzirea făcându-se doar la suprafața batonului. Pentru că restul batonului rămâne în continuare în stare solidă, înlocuirea se face foarte ușor. De asemenea, batonul poate fi consumat în totalitate, aplicarea făcându-se fără pierderi. Sistemul de presare împinge noul baton și acesta antrenează ultima parte a celui vechi, care va fi consumat în întregime.

Așa cum subliniază și Alexandru Neumann, viitorul pare a fi al adezivilor PUR. Sunt mult mai rezistenți la temperatură și umiditate decât adezivii EVA. Folosirea lor la căntuirea mobilierului pentru medii cu umiditate crecută, precum baia sau bucătăria, asigură obținerea unor lipiri rezistente, iar tehnologia performantă face ca linia de lipire să fie invizibilă și prelucrările de foarte bună calitate.

Mai multe informații despre mașina de aplicat cant Lumina 1594 și despre celelalte mașini ale seriei găsiți în site.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian