Aplicare Adeziv

Principalele beneficii ale folosirii adezivilor tip aracet de calitate

Aud uneori recomandarea de a nu folosi adezivi tip aracet pentru că nu sunt rezistenți în condiții de umiditate sau la exterior. Adezivii PVA (polivinil acetat) sau tip aracet, denumiți și adezivi pentru lemn datorită performanțelor în acest domeniu, sunt de mai multe feluri. Ca orice alt produs care se comercializează, există varianta economică și cea de top, în funcție de calitățile cu care pleacă din fabrică. Se produc adezivi PVA care nu rezistă la umiditate, dar și adezivi care rezistă chiar dacă produsul încleiat se fierbe. Important este să-l folosești pe cel recomandat scopului lucrării. Nu are rost să cumperi un adeziv rezistent la exterior dacă tu faci scaune de interior și nici să riști să folosești unul pe care scrie doar „adeziv pentru lemn”, fără alte specificații, dacă urmează să faci panouri de masiv pentru fabricarea stupilor.

beneficiile adeivilor tip aracet

Când folosești adezivul PVA potrivit pentru lucrarea ta vei avea parte și de alte beneficii pe care poate nu le-ai avut în vedere atunci când l-ai ales. În continuare, doar câteva dintre ele.

Adezivii PVA nu sunt toxici

Adezivii PVA sunt pe bază de apă. Ei nu emană compuși organici volatili (COV) așa cum se întamplă cu cei pe bază de solvent. Cum am spus deja aici, emisia de compuși organici volatili este reglementată din cauza efectelor negative asupra stratului de ozon și a sănătății oamenilor.

Adezivii tip apacet nu au emisie de formaldehidă liberă cum sunt cei folosiți la obținerea panourilor de PAL sau MDF. Un mobilier din lemn masiv (din panel, panouri din masiv sau lemn stratificat), încleiat cu adezivi PVA, este sigur din acest punct de vedere.

Cu adezivii PVA se poate lucra fără mănuși și fără mască, nu există niciun pericol dacă v-ați murdărit sau a căzut adeziv pe un alt material. Se spală cu apă și nu este nevoie de neutralizare după aceea. Nu înseamnă însă că îl puteți mânca, fiind totuși un produs chimic industrial.

Nu îngălbenesc în timp

Un adeziv PVA de calitate nu îngălbenește în timp. Sunt adezivi care își schimbă culoarea în timp de la umiditate sau de la radiația UV. Nu este cazul adezivilor tip aracet. Dacă nu devin transparenți după uscare, în cel mai rău caz ei rămân cu culoarea albă inițială. Este o proprietate foarte utilă atunci când adezivii sunt folosiți în proiecte unde linia de lipire este vizibilă.

Filmul de adeziv rămâne flexibil după uscare

Proprietatea este valabilă pentru un adeziv PVA de calitate. Flexibilitatea ține de materialele de umplere adăugate în adeziv. Acestea sunt materiale adăugate produselor economice pentru a scădea procentul de poliacetatul de vinil (polivinyl acetat, în engleză), produsul final rămânând cu aceeași consistență. După uscare, acești adezivi formează însă un film mai rigid.

Dacă adezivul este de calitate, filmul format va fi flexibil și nu va crăpa dacă obiectul încleiat va fi supus unor forțe care să producă deformarea lui parțială.

După uscare, filmul devine transparent

La fel ca și flexibilitatea, transparența este influențată de materialele de umplere adăugate. Nu vă așteptați să luați un produs foarte ieftin și să obțineți un panou de masiv în care linia de încleiere nu este vizibilă. Un produs de calitate însă va forma la uscare un film transparent, practic invizibil.

Astfel de adezivi se folosesc pentru obținerea panourilor de masiv, a lemnului lamelar sau a grinzilor ușoare. Linia de lipire nu este vizibilă. Ne dăm seama că obiectul este obținut din mai multe straturi de lemn doar datorită desenului natural al lemnului. Astfel de produse pot fi colorate fără probleme cu baițuri, colorarea fiind uniformă (în măsura în care lemnul este uniform), fără evidențierea liniilor de lipire.

Dacă este formulat pentru exterior este foarte rezistent în timp, chiar în condiții dificile

O idee greșită destul de des întâlnită este că adezivii tip aracet nu sunt buni pentru încleierea obiectelor folosite la exterior. Dacă sunt făcuți pentru a fi utilizați în condiții de umiditate și să reziste radiației UV (adezivi din clasele D3 și D4) sunt foarte rezistenți.

Adezivul PVA pentru exterior nu este atacat și descompus de mucegaiuri sau ciuperci și nu este afectat de variațiile mari de temperatură sau de căldura solară. Spre deosebire de alte tipuri de adeziv are o rezistență foarte bună în timp și în majoritatea cazurilor cedează lemnul înaintea liniei de lipire. Dacă adezivul este aplicat corect și se respectă pașii recomandați de producător, obiectele încleiate vor avea o viață foarte lungă, chiar în condiții de exterior.

Nu afectează pH-ul obiectelor cu care vin în contact

Poate părea neimportant acest beneficiu, dar pentru cei care lipesc hârtie, cutii sau alte obiecte mai sensibile, nu este. Un adeziv acid sau bazic poate să schimbe culoarea obiectelor sau să influențeze comportamentul lor ulterior. Adezivii PVA, cu pH-ul lor neutru, nu produc niciun efect secundar, lipirea fiind sigură și fără surprize ulterioare.

Sunt producători care împing limitele adezivilor testându-i în condiții extreme. Este cazul adezivilor TISZABOND produși și distribuiți de Szolvegy

TISZABOND este marca de adezivi PVA distribuiți de firma Szolvegy din Târgu Mureș. Compania are un sistem foarte dur de control al calității produselor, atât în cadrul fabricii, cât și la distribuitori și clienți. Controlul calității este făcut de un laborator neutru iar mostrele de produs sunt ridicate aleator din fabrică, depozitele distribuitorilor și chiar de pe liniile de fabricație ale clienților. Astfel este asigurată continuitatea în ceea ce privește nivelul de calitate.

Mai mult, au obiceiul să testeze obiectele încleiate cu adezivii TISZABOND mult mai dur comparativ cu încercările la care sunt supuse în mod obișnuit. De exemplu, vrând să verifice rezistenta unui adeziv D4 cu întărie la temperaturi înalte, au fiert timp de 6 ore bucăți de lemn încleiat. Adezivul era folosit la încleierea unor grinzi ușoare care urmau să fie impregnate în autoclavă la temperaturi ridicate. Adezivul s-a comportat foarte bine la fierbere îndelungată, urmată de răcire bruscă și spintecare, asigurând astfel producătorul de grinzi că nu vor avea probleme în timpul impregnării.

brnrficiilr drzivilor tip aracet
Fierbere 6 ore in apa
beneficiile adezivilor tip aracet
Spintecare dupa racire

Un alt test a fost făcut cu o grinda stratificată ce avea și îmbinări în dinți la obținerea căreia s-au folosit adezivi D4 monocomponenți. După încleiere, grinda a fost lăsată afară timp de 4 ani, în ploaie, vânt, zăpadă sau soare puternic. A fost în contact cu solul pentru ca acțiunea umidității să fie și mai puternică. A rezistat bine testelor fiind o garanție pentru producător.

beneficiile adezivilor tip aracet
Grinda testata la exterior

Pentru a fi siguri că lucrarea pe care o faceți nu va avea probleme trebuie doar să vă asigurați că alegeți un adeziv de calitate potrivit pentru locul unde obiectul încleiat va fi folosit. Nu alegeți adezivul considerând doar prețul, economia poate veni cu urmări foarte neplăcute!

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian