Specii lemn

Platanul, lemnul cu aspect de dantelă

Chiar dacă este confundat deseori cu tipuri de arțar cu care se aseamănă foarte mult, platanul este o specie de sine stătătoare. Este foarte rezistent la poluare de aceea este numit și arborele capitalelor, străjuind bulevardele marilor orașe europene. Crește înalt, trăiește mult și este întâlnit deseori în parcuri. Ca lemn, nu este de interes pentru marea industrie de prelucrare a lemnului, însă este foarte apreciat de artizani și tâmplari pricepuți pentru aspectul lui de dantelă. Acest aspect deosebit este o invitație pentru a afla mai multe despre platan.

Platanul, lemnul cu aspect de dantelă
sursă foto: woodenwallets.co.uk
Specii de platan

Platanul face parte din genul Platanus. Cei mai cunoscuți reprezentanți sunt platanul oriental (Platanus orientalis), nativ din partea de sud a Europei centrale și Balcanilor, până în Iran și India și platanul occidental (Platanus occidentalis), nativ în estul și centru SUA, nordul Mexicului și sudul Canadei (American Sycamore). Cel mai răspândit însă este hibridul Platanus acerifolia sau hispanica, un hibrid format natural în urma plantării alăturate a celor două specii.

Unele surse spun că platanul hibrid s-a format în Spania, altele dau grădinile londoneze ca loc de hibridizare. De altfel, la Londra a și fost descoperit la jumătatea secolului al XVII-lea, iar numele cel mai frecvent sub care-l veți întâlni este London plane (platan londonez). Alte nume sunt European plane, English plane, French plane (platan franțuzesc) sau platane.

Platanul hibrid este confundat deseori cu specii de arțar precum Acer platanoides (arțar, norway maple) sau Acer pseudoplatanus (European Sycamore). Fac parte însă din familii diferite și există elemente care le diferențiază.

Platanul, lemnul cu aspect de dantelă
Platan cu curtea Casei Universitarilor, București
Platanul hibrid, un arbore adaptat orașelor poluate

Platanul hibrid este un arbore mai rezistent decât speciile din care provine. Suportă mai bine seceta comparativ cu platanul oriental și este mai rezistent la ger și la boli față de cel american. Este iubitor de lumină, crește până la 20-35 m înălțime, dar sunt exemplare care depășesc 40 m. Trunchiul are diametrul de 1-1,5 m, dar poate ajunge și la 3 m. Este foarte rezistent la poluare, coroana bogată și frunzele mari fixează o cantitate mare de particule de praf și alte elemente poluante. Platanul poate trăi sute de ani, existând exemplare de platani orientali care au depășit mia de ani.

O caracteristică a platanului, care-l deosebește de arțar (cu care seamănă foarte mult la forma frunzelor), este exfolierea în plăci mari a scoarței trunchiului. Scoarța este gri verzuie, netedă, dar în zonele în care se exfoliază apar porțiuni de scoarță interioară mai deschise, gri-gălbui, care dau arborelui un aspect de camuflaj.

Platanul, lemnul cu aspect de dantelă

Frunzele sunt mari, palmat-lobate, cu 3 sau 5 lobi triunghiulari drepți sau zimțați rar, iar florile sunt inflorescențe grupate pe un peduncul lung. Fructul, o poliachenă de 2-3 cm care atârnă pe un peduncul de 15 cm, se coace toamna și rămâne pe arbore peste iarnă. Toamna frunzele căzătoare ale platanului își schimbă culoarea spre galben-maro-arămiu și rămân mult timp pe ramuri.

Platanii sunt plantați în general în parcuri sau în lungul străzilor, dar pot fi și plantații forestiere. Sunt alese zonele cu soluri revene, afânate și umede, preferate și de plop, arin sau salcie.

Structura și proprietățile lemnului de platan

Ca și la arțar și jugastru, alburnul este predominant la lemnul de platan. Culoarea lui este de la alb la cafeniu-roșcat deschis cu tente rozalii, pe când cea a duramenului este brun-roșcată. Imediat după tăiere culoarea este mai vie, cu nuanțe aprinse de roz, dar se liniștește odată cu uscarea. Razele medulare foarte vizibile la tăierea radială dau un aspect dantelat lemnului (de unde și denumirea lemn de dantelă). Textura este fină, uniformă, asemănătoare arțarului, iar fibra este de obicei dreaptă. Pe zonele cu defecte de creștere fibra este neuniformă și deosebită, dar mult mai greu de prelucrat.

Platanul, lemnul cu aspect de dantelă
sursă foto: wood-database.com

Porii sunt difuzi, mici spre mijlocii și numeroși. Pot fi solitari sau adunați în grupuri, mai ales în secțiune radială. Inelele anuale sunt vizibile, în special datorită culorii mai deschise a lemnului târziu și a scăderii densității porilor în aceste zone. Are raze medulare medii spre foarte mari, vizibile cu ochiul liber si foarte răspândite, care dau suprafeței un aspect lucios, interesant, ca o oglindă formată din multe oglinzi mici.

Densitatea medie a platanului uscat este între 580 și 630 kg/m³. Este un lemn destul de dur, nu foarte rigid și cu proprietăți de rezistență mecanică asemănătoare cu ale stejarului. Este însă foarte puțin rezistent la apă și atacul insectelor, explicabil dacă ne gândim că este un lemn de alburn, mult mai poros. Este și motivul pentru care nu este recomandat în structurile de rezistență sau pentru proiecte de exterior.

Se usucă destul de repede, dar are tendința de a scăpa și a se deforma. Se lucrează cu ușurință, atât manual, cât și mecanic, dar trebuie folosite unelte bine ascuțite pentru că razele medulare dure pot face probleme. Se strunjește, se încleiează și se finisează fără probleme. Aspectul după finisare este foarte interesant, semănând uneori cu pielea.

Platanul, lemnul cu aspect de dantelă
Cherestea de platan ud sursă foto: englishwoodlandstimber.co.uk
Utilizări

Cele mai apreciate bucăți de lemn de platan sunt cele de debitare radială pentru că acel aspect de dantelă. Ele sunt folosite pentru obținerea unor mici obiecte de decor deosebite sau pentru stilouri sau pixuri. Tot ele se folosesc pentru obținerea furnirelor estetice deosebite pentru instrumentelor muzicale.

Din platan se obțin pardoseli, placaj, mobilă, mânere, obiecte sportive sau sisteme de ambalare. Se strunjește pentru obținerea bolurilor decorative sau se sculptează obținându-se diverse obiecte mici. Nu se folosește în proiecte de exterior pentru că nu este rezistent la apă, putrezește ușor și este atacat de insecte.

Este un lemn de foc cu putere calorică medie (50% din puterea calorică a fagului), fiind recomandată folosirea lui în amestec cu alte specii. Are tendința de a crăpa și a arunca scântei de aceea trebuie să fie bine uscat și folosit doar în sobe sau pentru focuri de tabără. Aprinderea lemnului umed este chiar periculoasă, crăparea și aruncarea de scântei fiind foarte puternice.

Cea mai importantă utilizare a platanului este însă ca arbore. Este un prieten al locuitorilor orașelor pentru că fixează elementele poluante, iar umbra lui bogată este o adevărată binecuvântare în zilele caniculare de vară.

Platanul, lemnul cu aspect de dantelă
sursă foto: atelierdellegno.ch

Sper să considerați interesante informațiile de mai sus. Dacă aveți informații suplimentare sau ați lucrat cu lemn de platan, împărtășiți cu noi experiența. Iar dacă aveți întrebări sau neclarități, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Vă voi răspunde cu siguranță.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • M-ați băgat în ceață total, cu platanul de 30 m înălțime! Mă văd nevoit să-mi reconsider toate cunoștințele acumulate.
    La țară nu prea creșteau platani stradali, mai mult la oraș. Frunza platanului, o pleașcă mare, cu niște flori înmiresmate care atrag atenția, coroana specifică si dispunerea ramurilor pot contribui la recunoașterea sigură, chiar si de la oarece distanță a acestuia – departe de confundarea cu alți arbori. Păstăile platanului pot rămâne prinse de ramuri chiar si în timpul înfloririi din anul următor.
    Ramurile nu-s prea dese, dar frunzele mari asigură o umbrire bună – nu protejează însă de ploaie. Cred că mai pe la începuturile școlarizării, învățăceii primeau învățătura orală stând sub platan !

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian