Manufacture of wooden houses

Blue mould affects the properties of wood. Under what conditions can affected wood be used in construction

Uneori, lemnul din depozitele de materiale de construcții, de pe șantiere sau din fabricile de mobilă are zone cu colorație albăstruie. Petele nu sunt doar pe suprafață ci merg în profunzimea grinzii sau a scândurii. Este vorba despre mucegaiul albastru sau albăstreala lemnului, o boală care poate apărea în lemn încă înainte de tăiere. Fiind diferit de lemnul obișnuit, sănătos, se pune problema dacă poate fi folosit. Dacă la cel folosit pentru mobilier existența defectului pune mai ales probleme estetice și de finisare, la cel folosit în construcții întrebările sunt legate de rezistență. Este afectată rezistența lemnului la compresiune de prezența mucegaiului albastru? Un lemn cu albăstreală poate fi folosit în structura de rezistență a unei case? Răspunsul la aceste întrebări îl găsiți în cele ce urmează.

blue mould of wood

Ce provoacă albăstreala lemnului

Albăstreala lemnului este provocată de ciuperca Ophiostomatales din familia Sordariomycetes, ciupercă care se înmulțește prin spori. Filamentele miceliului sunt maro, dar pe măsură ce se dezvoltă în lemn capătă o culoare albăstruie. Ciuperca poate apărea în lemn înainte de doborârea copacului, în perioada dintre doborâre și debitare în scânduri sau în perioada de uscare naturală la stivă. Când apare în buștean, pata este mai extinsă cuprinzând uneori întreaga zonă de alburn. La lemnul debitat în scânduri este mai localizată și o găsim mai ales acolo unde scândura se sprijină pe leațuri.

Dezvoltarea ciupercii este favorizată de prezența oxigenului și a apei. În copacul în picioare apare doar dacă este afectată scoarța. Cantitatea de apă din arbore este mare ceea ce duce la o cantitate mică de aer, implicit de oxigen. Dacă apare însă o rană în scoarță, zona se deshidratează și permite intrarea aerului, favorizând apariția și dezvoltarea ciupercii. Un alt factor care permite dezvoltarea înainte de tăiere este prezența gândacului de scoarță. Acesta perforează scoarța, dar este și un mijloc de transport pentru spori.

La copacii doborâți, timpul lung între tăiere și debitare favorizează apariția mucegaiului albastru. Dezvoltarea ciupercii are loc la un procent de apă în lemn de peste 30%. Dacă bușteanul nu este debitat, apa iese mult mai încet și ciuperca se poate dezvolta. De aceea este recomandată debitarea bușteanului în scânduri cât mai repede după doborâre. Dacă totuși debitarea trebuie întârziată se recomandă ținerea buștenilor în apă sau stropirea lor.

În cazul lemnului pus la uscare naturală, leațurile împiedică ieșirea apei în zonele de sprijin ale scândurilor, iar acolo există risc de apariție a mucegaiului albastru. Pentru că se dezvoltă atunci când apa din lemn este peste 30%, lemnul uscat nu este afectat de albăstreală, chiar dacă umiditatea exterioară este foarte mare. Doar dacă stă direct în apă pentru o perioadă lungă și umiditatea crește peste această limită, există riscul infestării.

Ciuperca se dezvoltă cel mai rapid la 25°C, dar crește și la temperaturi mai mici.

blue mould of wood

Diferența dintre mucegaiul albastru și cel negru care apare pe lemnul aflat la exterior

Chiar dacă se numește mucegai, albăstreala lemnului este foarte diferită de mucegaiul de culoare neagră care apare pe casele sau obiectele din lemn care stau afară. Mucegaiul albastru are nevoie ca umezeala să fie în lemn, se dezvoltă în interiorul lemnului și nu este periculos pentru sănătatea oamenilor. În timpul prelucrării, lemnul infestat nu eliberează spori sau alte substanțe dăunătoare oamenilor sau animalelor.

Spre deosebire de albăstreală, mucegaiul negru poate apărea pe suprafața lemnului, chiar și atunci când acesta este finisat. Sporii sunt purtați cu ușurință de vânt dintr-o parte în alta și este suficient să găsească locuri umede și umbroase și se dezvoltă cu ușurință. Dezvoltarea este favorizată de umiditatea exterioară a aerului. Sporii eliberați de mucegaiul negru sunt periculoși și au un impact negativ asupra sănătății oamenilor.

Cum afectează lemnul mucegaiul albastru

Mucegaiul albastru nu afectează sau afectează imperceptibil peretele celular al lemnului și de aceea rezistența lui nu se modifică. Este însă afectată permeabilitatea la apă, de aceea lemnul infestat absoarbe mai multă apă. Dacă un lemn atacat de mucegai albastru este ținut în apă sau plouă peste el, va absorbi mai repede apa comparativ cu unul sănătos.

Pentru că mucegaiul albastru nu afectează celula lemnului se presupune că nu afectează nici equilibrium humidity a acestuia. De aceea, lemnul afectat nu absoarbe umiditate din atmosferă (vaporii de apă), chiar dacă are capacitatea de a absorbi mai repede apa.

Albăstreala afectează rezistența lemnului la putrezire. Un lemn infestat nu doar că absoarbe mai repede apa, dar se usucă mult mai greu decât unul sănătos. Ciuperca este iubitoare de apă și creează condițiile pentru a rămână cât mai mult în lemn. Petele răspândite neuniform în lemn sunt tot atâtea porți de intrarea a apei, creându-se astfel condițiile pentru reținerea apei și putrezirea lemnului.

blue mould of wood

Când poate fi folosit lemnul infestat și când nu

Având în vedere cele de mai sus se poate spune că lemnul afectat de albăstreală poate fi folosit în construcții dacă este ferit de umezeală. Rezistența lui la compresiune nu este afectată așa că poate fi folosit pentru fabricarea cadrelor pentru pereții interiori, pentru grinzi sau ferme de susținere sau alte astfel de lucrări în locuri unde nu există riscul să apară apa. Nu se recomandă folosirea la construcția acoperișului, pentru astereala sau stâlpi de rezistență de sub acoperiș.

Nu trebuie folosit lemnul cu albăstreală la construcția windows, a ușilor de exterior, pergolelor, foișoarelor, amenajărilor exterioare sau pentru placarea caselor. Chiar dacă aste acoperit cu tratamente de protecție împotriva apei, rezistența lui va fi mai mică decât a unui lemn sănătos. La cea mai mică fisură apărută în finisaj apa va pătrunde și lemnul o va absorbi foarte repede. Apa va stagna în interior, va apărea mucegaiul, iar în final lemnul va putrezi.

blue mould of wood

Sper să vă fie de folos informațiile. Dacă aveți întrebări sau neclarități, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Vă voi răspunde cu siguranță.

About the author

Mihaela Radu

Mihaela Radu is a chemical engineer but has a great passion for wood. She has been working in the field for more than 20 years, wood finishing being what defined her during this period. She gained experience working in a research institute, in her own company, as well as in a multinational. She wants to continuously share her experience with those who have the same passion - and more.

Add comment

Add a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Categories

Subscribe to newsletter

en_USEnglish