Business - Events

LIGNA 2025 – Accent pe Conectivitate, Producție durabilă și Lemn industrializat

LIGNA, cel mai important eveniment mondial dedicat industriei prelucrării lemnului, marchează anul său aniversar de 50 de ani cu o promisiune centrală: conectarea oamenilor și stimularea inovației. În ediția din 2025, LIGNA va concentra atenția asupra a trei subiecte cheie, sub care comunitatea va prezenta inovațiile, soluțiile, produsele și serviciile sale: CONNECTIVITY, SUSTAINABLE PRODUCTION și ENGINEERED WOOD. De la conectivitatea digitală la producția durabilă și utilizarea lemnului ingineresc, acest eveniment pare să acopere toate aspectele cheie ale evoluției industriale și ecologice.

Între 26 și 30 mai 2025, LIGNA Hanovra va fi din nou locul de întâlnire pentru o industrie care se confruntă cu trei provocări majore, de la afaceri artizanale la grupuri industriale: implementarea rețelelor digitale complete, adoptarea economiei circulare și dezvoltarea de produse inteligente.

Subiectele principale la LIGNA 2025: CONNECTIVITY, SUSTAINABLE PRODUCTION, ENGINEERED WOOD

"LIGNA 2025 va reuni furnizorii internaționali de soluții pentru aceste trei provocări centrale”, spune Stephanie Wagner, manager de proiect LIGNA la Deutsche Messe AG. „Companiile expozante își vor demonstra eforturile de a avansa rețeaua de digitalizare completă la toate componentele lanțului valoric, urmărind să creeze căi de producție pentru o economie etică care produce produse din lemn proiectate inteligent. Împreună cu VDMA, am creat o strânsă legătură între subiectele noastre de interes pentru a simplifica identificarea propriilor nevoi într-o industrie complexă”, explică Wagner.

LIGNA.CONNECTIVITY – Automatizarea și digitalizarea proceselor de producție este cheia unei afaceri economice și durabile. Conectivitatea este cheia spre viitorul digital.

Conectivitatea digitală este esențială în era modernă a afacerilor, iar cei care au implementat cu succes digitalizarea anumitor etape de proces se confruntă acum cu provocarea integrării digitalizării în întregul lanț valoric. Cu toate acestea, abordarea acestei provocări la LIGNA 2025, cu un accent pe găsirea de soluții care să permită diferitelor sisteme să interacționeze într-o rețea eficientă, pare să fie un pas înainte semnificativ. Disponibilitatea serviciilor, produselor, proceselor, infrastructurilor și lanțurilor valorice conectate se corelează direct cu o productivitate și eficiență mai ridicate. Acest lucru, la rândul său, duce la profituri crescute, costuri reduse, conservarea resurselor și durabilitate sporită. Cu LIGNA.CONECTIVITATE, ideile, conceptele, soluțiile și furnizorii din domeniile digitizării și conectivității vor fi evidențiate la LIGNA 2025. Scopul este de a oferi soluții tuturor participanților din lanțul valoric al prelucrării lemnului, indiferent de nivelul lor de digitalizare.

"Conceptul de conectivitate se referă la procesul de conectare între diferite sisteme din comerțul și industria prelucrării lemnului”, explică Bernhard Dirr, director general al VDMA Asociația Utilajelor pentru prelucrarea lemnului, Frankfurt am Main. „LIGNA 2025, cu accent pe LIGNA.CONNECTIVITY, își propune să găsească soluții pentru conectarea perfectă a diferitelor sisteme într-o rețea de creare de valoare, mai degrabă decât să oblige toți participanții să folosească același sistem”, adaugă Dirr.

LIGNA.SUSTAINABLE PRODUCTION – O explorare a inovațiilor și a celor mai bune practici pentru a îmbunătăți durabilitatea afacerilor

Subiectul producției durabile demonstrează o preocupare reală pentru impactul ecologic și social al industriei prelucrării lemnului. Soluțiile pentru conectivitate end-to-end au fost configurate și integrate cu tehnologii disruptive, precum inteligența artificială și învățarea automată. Cu toate acestea este clar că procesele trebuie să devină mai durabile pentru a fi potrivite pentru viitor. Prioritizarea protecției mediului, conservarea resurselor, prelucrarea și comercializarea produselor, industria prelucrării lemnului aduce o contribuție ecologică și socială semnificativă. Pe acest fundal, noul subiect de interes LIGNA.PRODUCȚIE DURABILĂ adună strategiile viabile din punct de vedere economic pentru industria de prelucrare a lemnului, care prioritizează protecția mediului, conservarea resurselor și îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru generațiile viitoare. În special când vine vorba de construcții din lemn, industria face domeniul construcțiilor mai ecologic cu produsele și mașinile dedicate, de exemplu cu linii de producție pentru construcția industrială de case din lemn în fabrică.

"Tema durabilității se află în ADN-ul LIGNA datorită concentrării sale pe lemn ca material regenerabil. Expozanții noștri de la LIGNA își prezintă potențialul de producție durabilă, de la gestionarea îmbunătățită a pădurilor până la construcția ecologică, toate în cadrul subiectului central LIGNA. PRODUCȚIE DURABILĂ”, spune Stephanie Wagner

LIGNA.ENGINEERED WOOD – Dezvoltarea lemnului industrializat deschide noi posibilități în construcții și în alte domenii. 

Această inovație în materialele compozite poate schimba radical modul în care lucrăm cu lemnul și cum îl utilizăm în diverse aplicații. Evoluțiile din industria construcțiilor ecologice, vor fi reprezentate de al treilea subiect principal la LIGNA 2025. LIGNA.ENGINEERED WOOD acoperă întreaga gamă de produse din lemn proiectate inteligent, transformate în materiale compozite pentru o varietate de utilizări. Este vorba despre materiale de construcție fabricate din lemn, procesat și tratat într-un mod care îi îmbunătățește proprietățile și performanțele. De obicei, sunt formate din straturi de lemn, fibre sau alte materiale lemnoase care sunt adesea lipite împreună sub presiune și căldură. Acest lucru le oferă o rezistență și o stabilitate superioare în comparație cu lemnul natural. Tema principală a ENGINEERED WOOD variază de la mașini CNC pentru prelucrarea panourilor și grinzilor din lemn până la linii automate de producție pentru fabricarea de lemn stratificat (CLT) și alte produse din lemn masiv, precum și sisteme robotizate pentru asamblarea elementelor din lemn, tehnologii de manipulare pentru finisarea lemnului și software pentru proiectarea și producția de structuri din lemn masiv.

„Fiind cel mai important târg mondial pentru prelucrarea lemnului, LIGNA are responsabilitatea de a oferi o platformă în care provocările actuale ale industriei pot fi transformate în oportunități de creștere durabilă”, spune Stephanie Wagner.

Categories

Subscribe to newsletter

en_USEnglish