Specii lemn

Specii de lemn moale

Fiecare specie de lemn are propriile sale caracteristici de textură și de culoare prin care se distinge.  Dar într-o clasificare generală, se încadrează într-unul dintre cele două tipuri de lemn – tare sau moale. Despre specii de lemn tare am scris deja aici. Ca să fie just am ales și câteva specii de lemn moale.  Sunt specii care cresc repede ceea ce face ca lemnul să fie relativ ieftin, iar utilizarea lui să aibă un impact mai scăzut asupra mediului înconjurător.

SPECII DE LEMN MOALE / sunt ușor de prelucrat și transportat / alese pentru proprietățile acustice și termice / se obține cherestea rezistentă / au utilizări diverse în construcții, panouri, placări, grinzi, stâlpi, mobilier.

pine_countryliving_com

Pinul are o textură uniformă și este foarte ușor de lucrat cu el. Are o culoare deschisă între alb și galben deschis și multe noduri. Se finisează bine și rezistă la contracție, umflare și colmatare. Finisajul cel mai folosit pe acest lemn este cel cu ulei sau ceară. Este utilizat în construcția de case, cabane, grinzi, uși, mobilier, modele profilate și este foarte întâlnit ca mobilier în casele din zone rurale.

pine house
Exteriorul unei case din pin
pine-house
Pereți și mobilier din pin
pine_theleishouses_blogspot_com
Interior placat cu pin / sursa: theleishouses.blogspot.com

Bradul este uniform texturat și are o rezistență scăzută la degradare fiind unul dintre cele mai moi specii. Se lucrează ușor și se finisează bine, dar are o rezistență redusă la atacul insectelor. Bradul este folosit pentru producția de mobilier, uși, rame, ferestre, placaj, furnir, produse laminate, ornamente interioare, creații deosebite, dar și în lucrări exterioare.

brad_construction_twoinabox_at
Pavilion pentru concerte /Bad Ischl, Austria /sursa: twoinabox.at

Molidul este un lemn puternic care se finisează bine și are rezistență scăzută la degradare. Este moale, flexibil și ușor. Are un ușor luciu natural și o culoare alb-crem uneori cu ușoare tente de galben sau roșu. Molidul este o specie europeană importantă fiind mult utilizat și în construcții. Este o opțiune ideală pentru a face lăzi, cutii, produse laminate, scări, stâlpi, vâsle, catarge pentru nave și longeroane pentru aeronave. În construcție este frecvent utilizat pentru elemente non-structurale, cum ar fi pardoseli și placări, mobilier ieftin, tâmplărie și dulgherie generală.

spruce-wood-20

Molidul este apreciat și de lutieri pentru proprietățile sale acustice, fiind unul dintre tipurile de lemn utilizate și de Antonio Stradivari pentru fabricarea viorilor.spruce_chirati

Cedrul este un lemn roșcat cu miros dulce. Este foarte ușor de prelucrat, are textură uniformă și este rezistent la degradare. Nodurile sale pot creea ceva dificultăți la prelucrare. Cedrul este folosit, de obicei, pentru dulapuri, comode, placarea dulapurilor, platforme și jaluzele, dar există designeri care îl utilizează într-un mod mult mai artistic.

Chiar și ceea ce unii ar putea considera defecte – noduri existente sau pete naturale de culoare – se folosesc acum ca avantaj estetic. Toate aceste imperfecțiuni pot adăuga frumusețe și caracter unic produselor din lemn.

Există foarte multe specii de lemn despre care se poate povesti, am prezentat aici doar câteva dintre cele mai cunoscute și utilizate. Cert este că pădurile ne oferă un material frumos și durabil. Important este să îl folosim inteligent realizând și noi produse durabile.

Anamaria

Anamaria are peste 15 ani de experienta in marketing si comunicare pentru firme din industria si retailul de mobila. Inainte de Ces Brands a coordonat activitatile de marketing la ICLA Romania.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian