Art&Craft

Simplitatea și fluiditatea lemnului

Artista coreana Cha Jong Rye s-a născut în 1968 în Daejoen, Coreea și și-a făcut studiile la Ewha Women’University din Seul, specializându-se în sculptură. Locul natal, care în traducere înseamnă câmp larg, i-a amintit întotdeauna de rădăcinile sale simple. Simplitatea naturii, esența lucrurilor din natură și lemnul stau la baza lucrărilor ei. În mainile sale, lemnul capătă fluiditate, dă senzația de mișcare, de trecere, de trăire.

fluiditate

Prin intermediul lemnului, Cha Jong Rye își exprimă gândurile interioare, lemnul lucrat de ea căpătând forme dintre cele mai interesante și ciudate. Lucrările sunt realizate din sute de bucăți de lemn pe care le șlefuiește manual și le asează astfel încât capătă forme care ne duc cu gândul la geneză, la soluri selenare, la începuturi și sfârsituri.

CHA+JONG+RYE+—+satsuki+shibuya+

Cha Jong Rye lucrează lemnul ca și când ar fi argilă sau vopsea. Așează meticulos, în straturi, sute de piese din lemn, șlefuite cu grijă, în forme, care aparent, nu au început sau sfărsit. Apar astfel dune în mișcare, lenjerie șifonată sau peisaje selenare cu conuri.

În legatură cu conurile prezente în sculpturile sale, spune că este prima formă care sparge o suprafață plană și ultima formă care ajunge la cer.

tumblr_mfpga52rwt1r0i205o4_1280

Lucrările ei arată maiestrie, atenție la detaliu și precizie. Reușește să transforme aspectul dur și greoi al lemnului în sculpturi moi, calde și tactile. Din cauza suprafețelor asimetrice apar jocuri de lumini și umbre care amplifică senzația de mișcare, de energie, de curgere, de viață.

wood-6

Lucrările lui Cha Jong Rye fac parte din numeroase colecții particulare sau sunt prezente în muzee. A expus în nenumărate expoziții personale sau de grup în intreaga lume. În prezent, artista trăiește și lucrează în Coreea.

8611308963352f8766708b9e9d1a040e

 

Categorii

Abonează-te la newsletter