Specii lemn

Un lemn fin și delicat – lemnul de păr

Într-una din zile am primit un mesaj în care unul dintre cititori îmi spunea că are niște lemn de păr și i-ar fi de folos dacă aș scrie în seria dedicată esențelor lemnoase și despre acest lemn. I-am promis atunci că voi face un articol pentru săptămâna următoare. Au trecut deja 3 săptămâni de atunci și nu am reușit să mă țin de cuvânt. Dar cum mai bine mai târziu decât niciodată, iată că a venit momentul să vorbim despre lemnul de păr.

Părul este un copac nativ în Europa și sud-vestul Asiei, dar este cultivat în toate regiunile cu climă temperată din Europa, America de Nord și Australia. Este practic cel mai important pom fructifer din zona temperată.

lemn de par
Pere
sursa foto: tcpermaculture.com

 

Exista peste 30 de specii de par. Cel pe care noi il cunoaștem este Pyrus Communis cunoscut ca părul comun, părul european sau părul elvețian. Este cel al cărui lemn se folosește cel mai mult. Lemnul de păr este cel mai frumos lemn provenit de la pomi fructiferi, având o textură fină, delicată și uniformă.

lemn de par
Păr european
sursa foto: wood-database.com

 

În secțiune are inele anuale vizibile, fără diferențe între alburn și duramen, cu pori foarte mulți și mici, dispuși difuz, fără un aranjament anume, în tot inelul anual.

lemn de par
Lemn de păr
sursa foto: wood-database.com

 

Culoarea este roz pal, somon sau brun roșcat foarte deschis. De multe ori este aburit pentru a i se intensifica culoarea.

lemn de par
Păr aburit
sursa foto: luryfurniture.com

 

Lemnul de păr se folosește atât ca lemn masiv,

lemn de par
Masiv de păr
sursa foto: craftsy.com

 

cât și ca furnir,

lemn de par
Furnir de păr
sursa foto: hobbithouselnc.com

 

dar nu este un lemn care să se folosească intens în producție, pentru că părul este în primul rând un pom fructifer. Este mai mult un lemn domestic, folosit atunci când se ivește ocazia, părul fiind un lemn cu duritate medie și fără rezistență mare în timp. Se prelucrează însă ușor, atât manual cât și cu unelte mecanice, se strunjește bine, nu prezintă nicio problemă la încleiere sau finisare. Este folosit la obținerea unor piese de mobilier, a obiectelor de lux, ca lemn pentru intarsii, iar artiștii îl consideră o materie primă cu care se poate lucra ușor, obținându-se lucruri deosebite.

lemn de par
Bol Cristoph Finkel-lemn de păr
sursa foto: imgrum.net

 

Culoarea lemnului de păr este destul de uniformă, rareori prezentând colorații. Atunci când apar însă, ele cresc valoarea și frumusețea lemnului.

lemn de par
Față sertar din lemn de păr cu colorații
sursa foto: craftsy.com

 

Utilizările lemnului de păr sunt foarte variate, fără însă a fi un lemn „industrial”. Încă din trecut i-a fost descoperită frumusețea și finețea, fiind folosit la obținerea unor piese de mobilier,

lemn de par
Dulap din păr începutul sec.19
sursa foto: brownrigg-interiors.co.uk

 

sau pentru realizarea intarsiilor. Încă este folosit la obținerea mobilei.

lemn de par
Masă din lemn de păr
sursa foto: unuqueworks.co.uk

 

În combinație cu alte esențe se completează reciproc, rezultatul fiind unul deloc de neglijat.

lemn de par
Mobilă combinație păr-paltin
sursa foto: wooddriverveveer.com

 

Lemnul de păr este folosit la obținerea instrumentelor muzicale de suflat sau a chitarelor (spatele sau gâtul chitarelor clasice).

lemn de par
Spate chitară din lemn de păr
sursa foto: guitarbench.com

 

O cameră cu parchet din lemn de păr are un aer special,  de noblețe. Ajunge să fie deosebită numai prin simpla existență a acelui parchet.

lemn de par
Parchet din lemn de păr
sursa foto: rachiproducts.com

 

Cum spuneam, este foarte apreciat la obținerea obiectelor de lux. De exemplu, se folosește la obținerea pipelor deosebite,

lemn de par
Pipă din lemn de păr
sursa foto: etsy.com

 

a cutiilor de bijuterii,

lemn de par
Cutie bijuterii Safaryn-lemn de păr
sursa foto: woodsymphony.com

 

sau a unor boluri speciale.

lemn de par
Bol din lemn de păr
sursa foto: artizanmade.com

 

Lemnul de păr este foarte apreciat de arhitecți și constructori pentru că nu se deformează în timp.

Este un lemn fără miros și fără gust. De aceea este folosit la obținerea unor obiecte folosite în bucătărie, cum ar fi tocătoarele, bolurile sau lingurile. Lingurile din lemn de păr sunt apreciate foarte mult nu numai pentru că nu influențează gustul mâncărurilor, dar și pentru că prin folosire se impregnează cu ulei și devin și mai frumoase.

lemn de par
Linguri din lemn de păr
sursa foto: flickr.com

 

Cu toate că nu are miros în stare „normală” să spunem, are o aromă foarte plăcută atunci când este ars. De aceea se folosește pentru afumarea cărnurilor.

lemn de par
Lemn de păr pentru afumat
sursa foto: bbqsmokingwood.com

 

Lemnul de păr este una dintre esențele speciale și rare, pe care ți-ai dori să le vezi măcar o dată, să le simți textura. Nu este un lemn folosit intens, dar întotdeauna mâinile iscusite ale maeștrilor în ale lemnului sau ale artiștilor reușesc să „elibereze”din el obiecte care nu trec neobservate.

lemnul de par
Bol din lemn de păr

 

 

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

2 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • Buna seara,
  Puteti sa ma sfatuiti ce culoare de parchet pot sa aleg pentru sufragerie, deoarece biblioteca are culoarea lemnului de tip aburit.
  Va multumesc.

  • Buna seara!
   Este dificil de dat un astfel de sfat pentru ca tine foarte mult de gustul fiecaruia.
   Lemnul aburit Banuiesc ca va referiti la fag) are o culoare usor rosiatica. Ar trebui sa folositi o culoare care are aceasta culoare in compozitie si sa evitati culori care au verde in compozitie. Adica sa folosit culori precum cires, nuc roscat, castan si sa evitati stejar sau stejar rustic. Dar totul tine de ce va place sau nu va place dumneavoastra.
   Toate cele bune!

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian